ESO: 93 726 83 83 · Batxillerat: 93 725 92 77

Jornada científica al Cosmocaixa i al Tibidabo

Jornada científica al Cosmocaixa i al Tibidabo

Els alumnes de 4t d’ESO van fer una sortida a Barcelona el passat 18 de maig per visitar el CosmoCaixa i el Parc del Tibidabo. Al matí, al CosmoCaixa, van apropar-se al món de la ciència, tan llunyà i distant quan s’explica a les aules, però tan proper quan s’experimenta en primera persona. La química, per exemple, forma part de la nostra vida quotidiana, però ens hem parat mai a pensar què és una reacció química? Quina utilitat té? Podem sintetitzar noves substàncies amb reaccions químiques? Se’ls va fer una introducció al món de la química i de la física dels materials a través de l’experimentació, per tal de determinar diferents processos científics que ajuden a comprendre el món on vivim.

També se’ls va fer viatjar milers de quilòmetres, fins a l’Amazònia. Només entrar al Bosc Inundat del Museu de la Ciència, els alumnes van sentir la xafogor, les olors i els sons d’un bosc amazònic, un dels ecosistemes més valuosos de la Terra. En aquest hivernacle gegant, que ofereix tant visions subterrànies com aquàtiques i aèries, hi varen trobar anacondes, ocells, formigues talladores de fulles, peixos de fins a tres metres de llarg… i molt més! La sala de la matèria, un dels altres punts forts del Museu, presenta un recorregut per la història de la matèria començant per les lleis fonamentals que en regeixen el seu comportament i que donen les claus del desenvolupament de la vida sobre la terra i acabant per l’aparició de la intel·ligència, per poder copsar així l’origen i les claus de la civilització.

Ramar2-Cosmocaixa

A la tarda, van participar en una activitat didàctica al Parc d’Atraccions del Tibidabo, emmarcada dins la programació de la matèria específica de Física i Química. Aquesta activitat, organitzada i dirigida pel mateix parc, proporciona als alumnes aquelles explicacions físiques i tecnològiques bàsiques per entendre el funcionament d’algunes de les atraccions a les quals posteriorment pujaran.

Durant la visita, els nois i noies van entendre el concepte de palanca i de sistemes hidràulics aplicats a l’atracció Hurakan, l’energia cinètica i els frens al Tibidabo Express, els moviments angulars al Piratta, la transformació d’energia potencial a cinètica (energia mecànica) a la Muntanya Russa, els circuits, el corrent i la pila elèctrica al Crash cars (autos de xoc) i, fins i tot, el moviment circular uniformement accelerat i la força centrípeta al Diàbolo (les cadiretes giratòries).

Així vam treballar, aplicar, comprovar  i gaudir dels principals principis físics, tant teòricament com experimental.  Les activitats van ser molt amenes i els nois i noies van treballar i col·laborar molt en tot el procés d’estudi i d’anàlisi.